Kulak Zarı Ameliyatlarının Başarısını Etkileyen Önemli Ayrıntılar

02/02/2022 Kulak Hastalıkları 1025

Kulak zarı ameliyatları genellikle başarı oranı yüksek operasyonlar olmaktadır. Ancak her ameliyatta olduğu gibi bu operasyonu da olumsuz etkileyen hatta işlemin yapılmasını dahi engelleyen faktörler bulunmaktadır. Bu durumlar uzman doktorun görüşüne göre risk durumu hesaplanarak hasta ile paylaşılmaktadır.

Sigara Kullanan Hastalarda Kulak Zarı Ameliyatı

Sigaranın üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olduğu ve hatta kanser hastalıkları arttırıcı etkisi ispat edildiği bilinmemektedir. Sigara kullanan ve kulak zarı ameliyatı yapılacak hastalarda ameliyat başarısı düşebilir. Bununla birlikte aşağıdaki durumlar meydana gelebilir;

Üst solunum enfeksiyon artışı

Yara iyileşmesinin gecikmesi

Östaki tüpünün işlevlerinin olumsuz etkilenmesi

Burun tıkanıklığının artması ve burun etlerinin büyümesi görülebilir.

Burun Tıkanıklığı Olan Hastalarda Kulak Zarı Ameliyatı

Burun tıkanıklığı olan hastalarda östaki tüpünün işlevleri olumsuz etkilenir. Bunun yanı sıra burun tıkanıklığı yaşayan hastalarda orta kulağın yine dış ortamdaki basınç faktöründen etkilenmesi çok kolaydır. Kulak zarında delik olan ve aynı zamanda burun tıkanıklığı yaşayan hastalarda öncelikle burun tıkanıklığı tedavisi yapılması istenir. Daha sonra, kulak zarı ameliyatı planlanmalıdır.​

Yapay Zar Kullanan Hastalarda Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak zarı ameliyatı olacak hastalarda yapay zar ile kulak zarı arasına dikiş atılmaz. Bu nedenle greftler Kulak zarına pıhtı ile yerleştirilir. Kulak zarı tedavisi için​​​​​​ zardaki deliğin çevresinde bulunan ölü dokular temizlenir. Greft materyallari ise deliğin kenarlarındaki bölgelere yerleştirilir. Zardaki delik kenarları zardan ayrılmaz ise deliğin kenarlarındaki hücreler üremeye devam eder. Böylelikle kulak zarı grefte tutunur ve kendini yeniler. Ancak greft materyalleri kulak zarına tutunamaz ve ayrılırsa kulak zarı hücreleri yeniden ölür. Greften ayrılan bölge de delik kalır. Bu nedenle kulak zarı ameliyatı sonrasında, grefti oynatmamak gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki durumlardan sakınılmalıdır:

Kulağa su kaçırmak

Ağzı kapatarak hapşırmak

Kabızlık ile birlikte ıkınma hareketi yapmak

Kulağa travma olması

​​​​​Operasyon sonrası uçak yolculuğu yapmak

Orta Kulak Enfeksiyonu Olan Hastalarda Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak zarı ameliyatları öncesinde hastanın orta kulak enfeksiyonu olmamasına özen gösterilir. Çünkü kulak zarı ile zarın üzerine yerleştirilen greft arasında enfeksiyon artıklarının kalması istenmemektedir. Bu durum istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Orta kulak iltihabı yaşayan hastaların öncelikle orta kulak iltihabının değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi istenmektedir. Daha sonra kulak zarı ameliyatı söz konusu olmaktadır. Ancak tedaviye rağmen iltihabın düzelmediği vakalarda kulak kemiklerinde hapsolmuş gizli iltihap değerlendirilmesi yapılması ve buna göre tedavinin belirlenmesi gerekmektedir.

Kulak Zarına Su Kaçıran Hastalarda Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak zarında delik olan ancak dış ortamdan gelen su temasına önlem almayan hastalarda kulak zarına su kaçabilmektedir. Bu durum orta kulak iltihabı sıklığının artmasına neden olmaktadır. Ayrıca kulak kemikçiklerinde ve orta kulakta yapısal değişiklikler, kemikçik eklemlerinde sertleşme, kemikçik etrafında gizli iltihap ve iç kulak sinir hücreleri üzerinde kalıcı harabiyet görülebilir. Bu da yapılacak olan ameliyatın sayısını artırabilir. Örnek verilecek olursa yalnızca basit kulak zarı ameliyatı olacak bir hastada orta kulaktaki iltihap temizlenmesi ameliyatı da eklenebilir. Bu nedenle su kaçırılmamış vakalar ve az enfeksiyon geçiren hastalar üzerinde ameliyat başarısı daha yüksek olduğu görülmektedir.